nu geld lenen informatie en tips voor uw lening
Home » Tips & Waarschuwingen!

Tips & Waarschuwingen!

Tips & Waarschuwingen bij lenen

Denk aan de mogelijkheid om uw spaargeld te gebruiken
De te ontvangen rente over uw spaargeld is namelijk meestal lager dan de rente die u over een lening moet betalen. 

Laat u niet verleiden door dure cadeaus 
Het rentepercentage, de voorwaarden en eventuele verplichte verzekering bepalen uiteindelijk uw rechten en plichtendie bij de lening horen 

Stem de looptijd van uw lening af op de levensduur van het product
Zorg ervoor dat de aflossingstermijn niet langer is dan de levensduur van het product. Als u bijvoorbeeld een tweedehandsauto koopt die u na drie jaar wilt vervangen, is het vervelend als uw lening voor de auto nog langer doorloopt.

Lage rentes uit advertenties zijn vaak tijdelijk
Er staat wellicht in de voorwaarden dat de genoemde rente slechts tijdelijk is en dat de aanbieder de rente kan verhogen. Dit geldt altijd bij leningen met een variabele rente. Overigens mag u de lening hierbij boetevrij vervroegd aflossen.

Lage rentes uit advertenties zijn vaak gebaseerd op belastingaftrek; geldt dit voordeel wel voor u?
De rente is alleen aftrekbaar als het gaat om een hypotheeklening voor de aanschaf of verbetering van uw eerste huizen/of tuin. Als u in aanmerking komt voor belastingaftrek is uw daadwerkelijke voordeel vaak kleiner dan in de getoonde reclame voorbeelden. De hoogte van uw inkomen heeft grote invloed op het uiteindelijke belastingvoordeel.

Aanbieders van kaartkrediet en postorderkrediet vragen vaak een hoge rente 
Realiseert u zich dit goed voordat u zo’n dure lening neemt.

Houd rekening met bijkomende kosten als u een lening met verzekering afsluit
Deze verzekeringen zijn namelijk nooit gratis 

Maak gebruik van de keuzevrijheid ten aanzien van een verzekeraar bij een verplichte verzekering
Als u een verzekering bij de lening moet afsluiten, mag u altijd zelf kiezen bij wie u deze verplichte verzekering afsluit. Heeft u deze vrijheid niet dan is er sprake van verboden koppel verkoop. Overigens kunt u altijd een lening afsluiten bij een kredietverstrekker die geen verzekering verplicht stelt (dit brengt echter wel weer de nodige risico's met zich mee).

Let op als u de premie voor de verzekering laat meefinancieren in de vorm van een koopsom
Hierbij betaalt u rente over de verzekeringspremie. Bij vervroegde aflossing van de lening heeft u misschien premie betaald voor een verzekering die u wellicht niet meer nodig heeft.  

Onderzoek ook de voorwaarden van de eventuele verzekering die bij de lening hoort
Soms hebben de verplichte verzekeringen maar een beperkte looptijd waardoor er geen dekking meer is tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of overlijdensrisico terwijl de lening nog niet (geheel) is afgelost. Daarnaast keren verzekeraars soms alleen in zeer specifieke gevallen uit.

Vraag om het prospectus
Iedere kredietverstrekker moet een prospectus beschikbaar hebben. Door het lezen van het prospectus wordt u op een beknopte en heldere manier geïnformeerd over de lening. 

Bestudeer de kleine lettertjes in de offerte en het reclamemateriaal
Vóórdat u tot ondertekening overgaat: bestudeer de offerte grondig en wees hierbij alert op de kleine lettertjes. Vraag ombedenktijd indien u twijfelt, want: weet waaraan u begint.